איך בוחרים יועץ עסקי? | ערן קיי. מאמן ויועץ עסקי לחברות

איך בוחרים יועץ עסקי?


 

איך בוחרים יועץ עסקי?

במאמר הקרוב אני הולך להסביר מה זה יועץ עסקי ואיך בוחרים יועץ עסקי נכון לעסק שלכם,

ואני ממש אתן לכם 10 טיפים של גזור ושמור, שתוכלו להיעזר בהם בתהליכי ייעוץ עסקי שאתם נמצאים בהם ובעיקר בשלב שבו אתם מתלבטים ושואלים איך בוחרים יועץ עסקי. אז בואו נתחיל.

מה זה בכלל יועץ עסקי ומה התפקיד שלו?

אז ממש רגע לפני שנתחיל בטיפים, אני רוצה רק ליישר קו ולהסביר בקצרה מה זה בכלל יועץ עסקי ומה התפקיד שלו בעסק שלכם.

וכאן חשוב להבחין בין יועץ לבין מאמן.

בעולמות האישיים יש גם את המושג מטפל, אבל כאן הוא קצת פחות רלוונטי לנו (לפחות בשלב הזה).

יועץ עסקי – תפקידו לייעץ. בדיוק כמו שזה נשמע.

הוא האדם שמגיע מבחוץ ויכול לזהות, בעיקר בזכות נקודת המבט שלו, את החוזקות של העסק וכמובן שגם את החוליות החלשות, וכך הוא גם יכול להאיר על הדברים הללו ולייעץ איך לשפר ולהשחיז אותם.

בעיקרון יועץ מגיע לרוב עם אג'נדה או גישה מסוימת, שאותה למד במסלול ההכשרה שלו כיועץ עסקי, או בזכות הניסיון שלו בייעוץ לעסקים ובהקמת עסקים בעצמו.

לעומת זאת, מאמן מגיע בגישה שונה לחלוטין, ויוצא מנקודת הנחה שלמתאמן (ובמקרה הזה בעל העסק) יש את כל הכלים הדרושים, וכל מה שצריך לעשות זה לעזור לו למצוא את הכלים הללו ולהשתמש בהם בצורה חכמה.

חשוב להבין שגם יועץ עסקי וגם מאמן עסקי לא באים להחליף אנשי מקצוע אחרים בעסק, כמו אנשי שיווק, אנשי מכירות, מתכנתים, מנהלי דיגיטל ועוד, אלא מייעצים לבעל העסק או מאמנים אותו ומסייעים לו בדרך להשגת היעדים העסקיים שלו (ובחלק מהמקרים גם ביעדים האישיים שלו).

בשתי הגישות אפשר לעשות שינויים מהותיים בעסק ובעולמו הפנימי של בעל העסק, ולכן אני אוהב מאד לשלב בין הגישות, וכשאני עובד עם לקוח, אני מביא איתי את כובע היועץ העסקי וגם את כובע המאמן האישי והעסקי, וכך אנחנו נהנים מכל העולמות.

יאללה, בוא נעבור לטיפים.

טיפ מספר 1: מתי הזמן הנכון לבחון בכלל איך בוחרים יועץ עסקי?

"הזמן הכי טוב היה אתמול. הזמן הבא הכי טוב הוא עכשיו". ואני לא אומר את זה סתם. לכל בעל עסק כדאי שיהיה איש אמון שמלווה אותו בדרך ועוזר לו לזהות את החוזקות והחולשות שלו ושל העסק, וגם להתמקד בדברים החשובים ביותר בעצמו ובעסק כדי להצליח לגדול בצורה בריאה.

גם עסקים בתחילת הדרך, גם עסקים שכבר יש להם קילומטרז' בעולם העסקים, ואתם יודעים מה? אפילו לכל יועץ עסקי חשוב שיהיה כזה.

אני בעצמי נעזר בשני מאמנים ממש עכשיו, האחד מאמן מנטאלי והשנייה מאמנת אישית, ושניהם עוזרים לי להישאר חד ומדויק עבור הלקוחות שלי, ובעיקר עבור עצמי.

ולא רק עכשיו. בכל שלב בהתפתחות העסקים שלי אני דואג להיעזר באנשי מקצוע, ואני ממליץ בחום גם לכם לעשות את זה, לא משנה באיזה שלב אתם נמצאים בעסק.

מה שאתם עושים לבד במשך חודשים, אתם יכולים לעשות עם איש מקצוע בשבועות או אפילו תוך כמה ימים. ההבדל הוא שמיים וארץ.



 

טיפ מספר 2: "דע מאין באת ולאן אתה הולך" – מה לבדוק לפני שמתחילים לחפש יועץ עסקי?

לפני שאתה בוחר יועץ עסקי, חשוב מאד להבין מה נקודת הפתיחה שלך כרגע ולאן אתה רוצה להגיע.

אני יודע... רוב בעלי העסקים לא יודעים – לא את זה ולא את זה.

ולכן אני מעלה את השאלות הללו בשיחת הייעוץ וההתאמה לתהליך ליווי עסקי איתי. אם בעל העסק עדיין לא שאל את עצמו את השאלות הללו, זה בדיוק הזמן, ותאמין לי שתוך כמה דקות אתה יכול להבין לאן אתה רוצה להגיע.

להבין איפה אתה נמצא עכשיו יכול לקחת קצת יותר זמן, במיוחד אם אתה לא שולט במספרים בעסק, ולא מנהל את תזרים המזומנים בצורה מדויקת. אבל גם כאן אפשר יחסית מהר להגיע לתשובה, ואת זה אנחנו עושים כבר בשלב הראשון של תהליך הליווי העסקי.

כשיש לך את התשובות לשתי השאלות הללו, הרבה יותר קל להבין איזה סוג של ייעוץ עסקי אתה צריך.

אבל רגע... אמרתי שלרוב בעלי העסקים אין את התשובות הללו לפני שהם נכנסים לייעוץ עסקי, אז מה עושים?

במקרה הזה נכנסים לליווי עסקי שבשלב הראשון עוזר לענות על השאלות הללו בצורה מדויקת, וכאן באמת חשוב להבין שהיועץ העסקי יכול ללוות אתכם בתהליך הזה. איך? נבין בהמשך.



 

טיפ מספר 3: איזה סוג של ייעוץ עסקי אתה צריך?

שאלת השאלות. מה בדיוק אתה צריך?

האם אתה צריך יועץ שיווקי? האם יועץ מכירות? האם בכלל יועץ עסקי פיננסי?

או שבכלל אתה צריך ייעוץ ופיתוח עסקי?

איך בכלל יודעים מה אתה צריך ואיך בוחרים יועץ עסקי מתאים לנושא שאתה מתמודד איתו?

כדי להבין את זה חשוב לזהות את החולייה החלשה בעסק – האם זה השיווק? האם המכירות? האם הניהול? או שבכלל יש אתגר פיננסי או צורך בגיוס הון נקודתי ליעד עסקי?

וזה יכול להיות קצת טריקי, אז זהירות עם זה...

לפעמים נראה לנו שיש לעסק בעיה בשיווק, אבל הבעיה האמיתית בכלל נמצאת במכירות או בניהול העובדים...

אז מה עושים? זה תלוי.

אם מהניסיון שלך אתה יכול לעשות "זום אאוט" על העסק ולקחת זמן לחשוב ולהבין באמת איפה הבעיה של העסק – מצוין! תעשה את זה ואז תבין איזה סוג של יועץ אתה צריך.

אם אתה עסוק עד מעל הראש ולא מתפנה לבחון את הנושא, או שפשוט מתקשה בלזהות את הבעיות האמיתיות, פשוט פנה ליועץ עסקי מומלץ ובקש את העזרה שלו באבחון העסק וזיהוי החוליות החלשות שלו. אפשר לעשות את זה בכמה פגישות ייעוץ עסקי ולקבל תמונה הרבה יותר ברורה.

טיפ מספר 4: ספרינט או מרתון? או במילים אחרות – ייעוץ עסקי או תהליך ליווי עסקי?

כשאתם באים לבחור יועץ עסקי, חשוב שתבינו מה בדיוק אתם רוצים ממנו.

האם אתם רוצים פגישת ייעוץ נקודתית או סדרה של כמה פגישות כדי להתמודד עם אתגר מסוים או ללמוד משהו חדש, או שאתם רוצים מישהו שילווה אתכם בתהליך ייעוץ ופיתוח עסקי.

לדוגמא, אם החלטתם ללמוד פלטפורמה חדשה, ולהבין את עקרונות השיווק והפרסום באותה הפלטפורמה, סביר שאתם לא צריכים באמת ליווי עסקי ארוך כדי לעשות את זה, אלא מספיק לקבל ייעוץ עסקי שיווקי מיועץ עסקי או מיועץ שיווקי שמתמצא בפלטפורמה ויודע לכוון אתכם כיצד ליישם את האסטרטגיה השיווקית שלכם גם בפלטפורמה הזו. כמה פגישות בהחלט יספיקו למילוי הצורך הזה.

לעומת זאת, אם אתם רוצים להגדיל את הרווחים בעסק, ואתם כבר תקופה ארוכה לא מצליחים לעשות את זה, גם אם הלכתם לסמינרים, התייעצתם עם הרואה חשבון, ואפילו עליתם לכל וובינר אפשרי על הגדלת הכנסות ורווחים בעסק, כדאי מאד לשקול כניסה לתהליך ליווי עסקי ולעשות את זה בצורה מסודרת.

זה לא משהו של "זבנג וגמרנו". כדי להגדיל רווחים בעסק צריך קודם כל לעשות אבחון מקיף ולמידה של העסק, של הערכים של בעל העסק, של הלקוחות, של ההזדמנויות והמתחרים ועוד, ורק לאחר מכן לבנות תוכנית מותאמת אישית לבעל העסק לטובת הצמיחה הזו וכמובן שגם ליישם אותה.

בכל אחד מהשלבים ישנם אתגרים שבעל מקצוע, ותכלס יועץ עסקי טוב, יעזור לכם לצלוח ולהתקדם לעבר היעד שלכם.

אז שאלו את עצמכם – מה אתם צריכים ממש עכשיו?

לצאת לספרינט כדי לטפל במשהו נקודתי בעסק או שאולי לצאת לריצת מרתון עם יועץ ומלווה עסקי?

טיפ מספר 5: המלצות! חשוב לחפש יועץ עסקי מומלץ.

אחת הדרכים האיכותיות להגדיל את סיכויי ההצלחה של תהליך ייעוץ לעסקים, היא לבחור ביועץ עסקי מומלץ.

ולשם כך כדאי לשוחח עם בעלי עסקים שהתמודדו עם אתגרים והצליחו לעבור אותם ולהתקדם ליעדים שלהם בליווי של יועץ עסקי.

אם יש טיפ אחד ממש חשוב לאיך בוחרים יועץ עסקי. זה הטיפ הזה.

ועם זאת, חשוב לזכור שיועץ עסקי שמתאים לבעל עסק אחד, לא בהכרח מתאים לבעל עסק אחר, ובמילים אחרות לא בטוח שמתאים לכם.

כשאתם בוחנים את ההמלצה, נסו להבין עד כמה אתם ובעל העסק שאתם משוחחים איתו דומים בערכים שלכם, בסגנון שלכם וכמובן שגם באופי של העסק. זה יכול לעזור, גם אם לא בצורה מושלמת.

נכון. כנראה שהגעתם לכאן אחרי חיפוש בגוגל או אולי בעקבות כתבה ברשת, אבל גם במקרה הזה חשוב שתציצו בהמלצות לקוחות, ובשיחת הייעוץ והאבחון איתי כדאי לכם לבקש פרטי קשר של לקוחות שלי ולשוחח איתם.

בשיחה שלכם עם ממליצים נסו להבין מה עבד וגם מה לא עבד.

לכל אחד יש חוזקות וחולשות ואין אדם מושלם. מה שאתם צריכים להבין זה האם החוזקות הם אלו שאתם צריכים כרגע בעסק שלכם, והאם אתם יכולים לחיות בשלום עם החולשות של היועץ העסקי.




לתיאום שיחת ייעוץ עסקי ללא עלות מוזמנים להשאיר פרטים בטופס:




 

טיפ מספר 6: איך בוחרים יועץ עסקי שגם כיף לעבוד איתו?

לפני שאני מתחיל לעבוד עם לקוח, חשוב לי להבין שני דברים:

הדבר הראשון הוא שהלקוח באמת מחויב להצלחה של העסק שלו (ספוילר קטן לטיפ מספר 10) והדבר השני הוא שיהיה לנו כיף.

איך אני יודע? אני מרגיש את זה באנרגיה וחשוב לי להבין את זה כבר בשיחת הייעוץ והאבחון בטלפון.

אגב, אני גם מקפיד לשים נקודות יציאה בדרך כדי לאפשר לכל אחד מאיתנו לסיים את תהליך הליווי העסקי בכל שלב (ספוילר קטן לטיפ מספר 7) וכך דואג לעבוד רק עם לקוחות שכיף לי לעבוד איתם. לא מחזיק אף אחד בכוח.

למה זה בכלל חשוב?

פשוט – כי אם בחרתם לצאת לריצת מרתון ולהיכנס לתהליך ייעוץ ופיתוח עסקי, אתם הולכים לעבוד עם היועץ העסקי בצורה צמודה. וזה ממש מבאס לעשות את זה מבלי ליהנות מהדרך.

אז טיפ מספר 6 באיך בוחרים יועץ עסקי הוא בהחלט לזהות בשיחה אם יש לכם כימיה ואם אתם מאמינים שהולך להיות לכם כיף לעבוד ביחד.

טיפ מספר 7: איך לוודא שהסכם הייעוץ העסקי מתאים לך ולעסק שלך?

הגענו לחלק מעניין ממש בשאלה איך בוחרים יועץ עסקי...

יש מגוון מודלים של ייעוץ לעסקים. חלקם מתבססים על ייעוץ וליווי עסקי צמוד ואישי, וחלקם דווקא על ליווי עסקי קבוצתי, או משלבים בין השניים.

מעבר לזה, ישנם גם תהליכים תחומים בזמן או כאלו שכוללים בתוכם עוד תכולות, כמו מפגשים קבוצתיים או שירותים מקצועיים שהם מעבר לייעוץ העסקי, מה שלרוב מעלה את המחיר, אבל עשוי גם לתת ערך משמעותי.

כך או כך, חשוב להבין מה האילוצים שאתם נכנסים אליהם.

האם אתם מחויבים לתקופת ליווי עסקי? האם יש נקודות יציאה?

כמה נקודות היציאה הוגנות וריאליות? מה נדרש מכם בתהליך הייעוץ והפיתוח העסקי ומהן ההתחייבויות של היועץ העסקי (אם יש כאלה)?

אחד הדברים שאני מקפיד עליהם בהסכם ייעוץ וליווי עסקי הוא לאפשר את סיום התהליך באמצעות כל אחד מהצדדים בכל שלב, משום שברור לי שאין מה להמשיך בתהליך בכוח וחשוב ששני הצדדים ייהנו מתהליך הייעוץ והפיתוח העסקי וגם יפיקו ממנו ערך ותועלת.

לדעתי זה אלמנט מאד חשוב בהסכם ייעוץ לעסקים, והרבה פעמים אני נתקל בבעלי עסקים שנשארו עם טעם רע בפה מתהליך ייעוץ ופיתוח עסקי עם יועץ עסקי שלא התאים לעסק שלהם, ונשארו שם רק בגלל שהייתה להם התחייבות, ומחיר היציאה היה גבוה מדי.

במקרים אחרים, בעלי עסקים נשארו בתהליכי ייעוץ עסקי בגלל המחיר, וכי "מה כבר יש להם להפסיד", וזה בעיני תקלה חמורה מאוד, שעליה אני הולך לדבר בטיפ הבא.

טיפ מספר 8: "הזול הוא יקר" או איך בוחרים יועץ עסקי בתקציב הנכון?

טווח המחירים לייעוץ ופיתוח עסקי הוא מאד רחב... זה יכול לנוע בין מחיר שעת ייעוץ עסקי של כ-90 ₪ לפגישה עם יועץ מטעם המדינה, ולהגיע לכמה אלפי שקלים לפגישה עם יועץ עסקי וותיק ומנוסה. ובמקרה של תהליכים יכול אפילו לחצות את ה- 100 אלף ₪.

עם זאת, כשאתם מבקשים הצעת מחיר ייעוץ עסקי, חשוב שתבינו מה אתם מקבלים, ותבחנו את זה לפי הטיפים שציינתי כאן במאמר.

לעסקים קטנים בתחילת הדרך קל מאד להתפתות ולגשת לייעוץ עסקי מטעם המדינה במחיר מצחיק. ואתם יודעים מה? לפעמים זה גם הדבר הנכון לעשות.

מי שבאמת אין לו מושג קלוש בעולם העסקים, ואפילו לא בטוח שנכון לו לפתוח עסק, כדאי שיעשה כמה פגישות עם יועץ עסקי מטעם המדינה מבלי שהוא משקיע הרבה כסף...

אבל גם במקרים כאלו, פגישה ממוקדת עם יועץ עסקי מנוסה, יכולה לחסוך הרבה מאד זמן, וגם הרבה מאד כסף שעלול להיזרק על טעויות מיותרות.

לא פעם פגשתי בעלי עסקים שעבדו עם יועצים עסקיים זולים, ובעקבות כך שרפו שנים מיותרות על טעויות ועל חוסר מיקוד, בעיקר משום שעבדו עם המלצות שהן יותר "העתק-הדבק" ולא באמת משהו שמותאם לעסק ולבעל העסק... וזה עולה ביוקר.

אז כמה עולה ייעוץ עסקי שבאמת מתאים לעסק שלכם?

קשה לקלוע למחיר הוגן ונכון לתהליך הייעוץ שמתאים לכם מבלי להכיר אתכם ואת העסק שלכם, אבל אני יכול בגדול לתת לכם ככלל אצבע את "חוק השליש":

הצעת מחיר ייעוץ עסקי בגובה של שליש מהיעד שלכם היא בגדול הכיוון.

אתם רוצים להשיג יעד של עוד 100 אלף ₪ ברווח השנתי?
ייעוץ עסקי במחיר של כ- 30 אלף ₪ הוא בגדול הכיוון שלכם.

כן... אני יודע שזה כלל אצבע מאד פשטני. אבל בואו נתחיל עם משהו...

אתם לא באמת מצפים לצמוח בצורה משמעותית עם יועץ עסקי בשקל וחצי, נכון?

אם היועץ העסקי הזול היה מבין איך לגדול, הוא לא היה גובה מחירים מגוחכים.

טיפ מספר 9: "הדבר הנכון בזמן הנכון" או השלבים השונים בתהליכי ייעוץ עסקי

במשך החיים של העסק שלכם אתם נמצאים בשלבים שונים, ובכל שלב נכון למקד את האנרגיה בצורה מעט שונה.

לדוגמא – בצעדים הראשונים של עסק צעיר, הדבר החשוב ביותר להשקיע בו את האנרגיה הוא המכירות. לעיתים אפילו יותר מפיתוח המוצר... פשוט כי המכירות זה החמצן של העסק.

שלא תבינו לא נכון – אני לא אומר לעסקים צעירים למכור מוצר גרוע, אבל כן להירגע קצת עם הפרפקציוניזם ולייצר מכירות. את המוצר אפשר ורצוי לשפר במעלה הדרך כל הזמן.

בשלבים בוגרים יותר בעסק אפשר כבר להשקיע בתהליכי שיווק, בפיתוח העסקי, בשירות לקוחות מצוין, בניהול וגיוס עובדים נכון, בתודעת השירות במיתוג והשפעה ועוד.

מה שאני מנסה לומר הוא שהעסק שלנו נמצא בשלבים שונים במהלך החיים שלו, וחשוב מאד שנבין באיזה שלב אנחנו והוא נמצאים, ולפני שאנחנו שואלים איך בוחרים יועץ עסקי, נבין באיזה שלב בכלל העסק שלנו נמצא. זה מאד יעזור לנו לסנן מתוך ההיצע המטורף שיש בשוק ולהתמקד באנשי מקצוע שמספקים ייעוץ ופיתוח עסקי שמתאים לשלב שבו אנחנו נמצאים. חבל לקחת את ראסל בראנסון או את טוני רובינס כשעדיין מוכרים בכמה אלפי שקלים בודדים בחודש, לא ככה?



 

טיפ מספר 10: מחויבות זה שם המשחק.

זה אולי הטיפ הכי חשוב בשאלה איך בוחרים יועץ עסקי.

(כן, אני יודע שאמרתי את זה גם על טיפ מספר 5)

לפני שאתם בכלל מתחילים לחפש יועץ עסקי מומלץ,

או מתחילים לקרוא על ייעוץ עסקי לעסקים קטנים, או על ייעוץ עסקי ליזמים,

השאלה הכי חשובה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא:

"כמה אני מחויב להצלחה של העסק?"

זו שאלה מאד חשובה... ומיד אחריה תשאלו גם איזה מחיר אתם מוכנים לשלם – בזמן ובכסף, לטובת ההצלחה של העסק שלכם.

אם התשובה היא "כן, אבל..."

אז עדיף שתחסכו לעצמכם את הזמן והכסף

וחכו לזמן שבו אתם בשלים יותר לתהליך ייעוץ ופיתוח עסקי משמעותי.

אם התשובה היא "אני מחויב ואעשה את כל מה שנדרש כדי להצליח",

צאו לדרך והיעזרו במדריך הזה שבטוח יעזור לכם עם השאלה איך בוחרים יועץ עסקי.

אם אתם מחויבים להצלחה של העסק שלכם,

אתם גם מוזמנים לתאם איתי שיחת ייעוץ עסקי קצרה וממוקדת, ללא עלות וללא כל התחייבות מצידכם.

בשיחה אבין מהם האתגרים שאתם מתמודדים איתם היום בעסק,

ומהם הצעדים שכדאי לעשות כדי להתמודד עם האתגרים הללו.

אם אראה שנכון לנו לעבוד ביחד, גם אתן לכם הצעת מחיר לתהליך ייעוץ וליווי עסקי מותאם אישית.

אז יאללה, מלאו את הפרטים למטה בטופס ותאמו איתי שיחת ייעוץ והתאמה לתהליך ליווי עסקי, ללא עלות וללא כל התחייבות מצידכם.





צרו קשר

לתיאום שיחת ייעוץ עסקי ללא עלות מוזמנים להשאיר פרטים בטופס:

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.